KNSB verenigingsdag inspireert!

Laat onderaan je reactie achter!

Utrecht 29 oktober 2011. De KNSB organiseert jaarlijks een verenigingsdag. Ook DKIJV was er met een aantal bestuurs – en commissieleden en trainers bij aanwezig. Een inspirerende dag die we zeker niet hadden willen missen. Lees het verslag van de KNSB: 

 

Gepubliceerd: maandag 31 oktober 2011
Bron: KNSB

In Utrecht is voor de vijfde keer de KNSB Verenigingsdag gehouden, waar meer verenigingsmensen op af kwamen dan ooit: 330. Voorzitter Doekle Terpstra begon zijn welkomswoord dan ook met een applaus voor die vrijwilligers (‘alleen dankzij jullie kan de KNSB vitaal blijven’) en bracht een nieuw initiatief onder de aandacht: de schaatsweek, die van 26 december t/m 1 januari voor het eerst gehouden gaat worden. ‘Die willen we prominent op de kaart zetten en ook dat kan alleen met jullie.’ Tot slot wenste hij iedereen een leuke dag: ‘Ik hoop dat jullie van elkaar leren en veel nieuwe ideeën opdoen.’

Inspiratie

Het thema van de dag was dan ook ‘inspiratie’ en begon met een nieuw onderdeel: een serie inspiratiesessies, waarbij op basis van functie interactieve gesprekken konden worden gevoerd. Zo kwamen de penningmeesters bij elkaar te zitten, werden alle studentenverenigingen om één tafel gezet en wisselden verschillende voorzitters ideeën en informatie uit. Het was de bedoeling dat Terpstra zo’n voorzitterssessie zou leiden, maar hij wipte even naar de ‘overkant’ om zijn stem te laten horen op het CDA-congres over de kwestie Mauro. Sippy Tiggelaar stelde nu de hamvraag: ‘hoe stoom je als voorzitter jouw vereniging klaar voor de toekomst?’ De antwoorden waren divers en bruikbaar: zorg voor goede communicatie, geef je mensen zowel ruimte als vertrouwen, zorg dat bestuurders maar één pet op hebben, leg de taken van vrijwilligers beknopt vast, kweek bij de jeugd al  vrijwilligers door hen meteen ‘taakjes’ te geven en betrek hun ouders van het begin af aan bij de club.

Leden van verschillende studentenverenigingen waren voor het eerst op de Verenigingsdag en zagen dat als een vorm van erkenning. Timme v.d. Lugt (WSSV Ijzersterk): “Het is leuk om ook mensen van ‘gewone’ schaatsverenigingen te spreken, zij hebben toch een andere structuur en organisatie dan wij. Verder komen we informatie opslaan en inspiratie opdoen en dat werkt goed’. De studenten volgden onder meer workshops over sponsoring en bewegingsanalyse.

 

Social media

Een nieuwe, zeer druk bezochte workshop was die over Social Media, waar veel verenigingen wel iets mee willen doen of dat al voorzichtig in de praktijk brengen. Bij STG Hoorn gebruikt men Twitter om te communiceren met de jeugd én om te proberen zo de jeugdafdeling te laten groeien, terwijl een andere club meteen alle uitslagen via Twitter communiceert en daarmee veel jeugdleden aansteekt dat ook te doen. Bij Lekstreek had men ook een goede ervaring: ‘een trainingsgroep kwam bij de baan en kreeg te horen dat er geen ijs lag. Om te voorkomen dat de rest ook voor niets op weg zou gaan, werd dat snel getwitterd!’ Benadrukt werd wel om als vereniging – voor allerlei accounts te starten – eerst goed te overwegen wie je wilt benaderen en waarom je dat op de Facebook- of Twitter-manier zou willen doen.

  

Jeugdschaatsen

In een andere nieuwe workshop ‘ontwikkeling nieuwe schaatsvaardigheidstesten voor het jeugdschaatsen’ werden de aanwezigen gevraagd te anticiperen in de samenstelling van een nieuw schaatsvaardigheids paspoort. Hierdoor zouden kinderen regelmatiger en flexibeler getoetst kunnen worden en de club een beter zicht op hun vaardigheden kunnen krijgen. De clubtrainers plaatsten er zo hun kanttekeningen bij, maar de KNSB-projectgroep deed daar juist haar voordeel mee. Het paste precies in het plaatje van de dag: van elkaar leren en inspireren!  


Laat een reactie achter